Tänk på att alla ingredienser och råvaror inte kan klassas som ekologiska, exempelvis vatten och mineraler. Vatten är helt naturligt och tillsatsfritt, men eftersom det är en naturresurs och därför inte kan odlas, kan en produkt som innehåller vatten aldrig klassas som 100 % ekologisk. Naturliga ingredienser kan ändå hålla samma kvalitet som ekologiska sådana. En produkt som innehåller 70 % ekologiska ingredienser och 30 % vatten är bättre ur miljöhänsyn än en produkt som innehåller 90 % ekologiska ingredienser och 10 % syntetiska tillsatser.

Många hudvårdsprodukter ingår glycerin och kollagen som tas från slakteriavfall. Det är oftast omöjligt att se i en ingrediensförteckning om det finns råvaror som tillverkats på det sättet. Om man bortser från den etiska aspekten så har huden i sig ingenting emot animaliska ingredienser. Men eftersom det finns bättre vegetabiliska alternativ, bland annat glycerin utvunnet ur rapsolja, ser vi ingen anledning att tillverka på djurens bekostnad.

På vintern upplever vi ofta huden stramar, kliar, blir fnasig eller "dammar. Vi upplever också ofta att vi blir rynkigare vintertid. Tunna, ytliga nålfina linjer. "Yttorr" är ytterligare ett sätt att beskriva det. Vi kan få nariga läppar och händer. Orsakas både av minusgrader samt av omställningen mellan torra värmen från element inomhus och den kalla utomhusluften.

Huden kan även reagera med att överproducera talg, vilket resulterar i torr hud med plitor och fet T-zon.